Jump to content

ThomasX

Medlemmar
  • Inlägg

    248
  • Blev forummedlem

  • Senaste besök

Allt skrivet av ThomasX

  1. Japp, då är elfläkten på plats. Jäklar vad bra det blev :) Nu parkerar tempnålen strax över centrum när bilen står still eller rör sig sakta. Fläkten går intermittent, precis som förväntat. Det som kan noteras, och som märks väldigt tydligt, är att bara halva kylaren "funkar". Ena sidan, den sida där inlopp och utlopp sitter, där är luften som fläkten drar igenom kall, inte uppvärmd alls, så där är kylaren helt klart igensatt. På den andra halvan är luften rejält varm. Får testa en spolning av kylaren och se om det hjälper. Annars får väl det framtida inköpet av en alu-kylare tidigarläggas. Tänkte installera ett filter och en zink-anod också då.
  2. Ja, min första tanke var att använda tempgivaren och göra en enkel styrning. Men det fanns ju färdiga grejer med termostatgivare bara att skruva i, ligger redan i garaget :) . Även att sätta i den övre slangen kändes initialt mest rätt, men efter lite googlande hittade jag den utmärkta förklaringen till varför den ska sitta i utloppet - Fläkten ska starta när kylaren inte klarar av att kyla vattnet utan hjälp av fläkten. Sen är måhända den stora frågan vilken temperatur på vattnet i utloppet som är rätt för att starta fläkten :)
  3. Fint.Blir så att jag sätter i en elfläkt, styrd via ett termoelement som jag sätter i nedre slangen. Sedan ska jag se till att få i någon form av expansionskärl också. Får se om jag hittar något rostfritt eller alu som kan pryda sin plats i motorrummet :)
  4. Ok, ingen anledning att sätta i spiral alltså, ingen risk att slangen sugs ihop så som vissa säger?
  5. Hmmm, ett alternativ skulle så klart kunna vara att smäcka dit en elfläkt rakt av. Fasiken vet om jag inte har en liggandes till och med. Kanske ska börja i den änden faktiskt.
  6. Jo, en fläktkåpa finns, men det är ganska stora mellanrum mellan den och kylaren på sina ställen, så vet inte riktigt hur bra den är. Fläkten ligger idag helt utanför kåpan, de går "kant-i-kant" så att säga. Kylaren är en treraders, och fläkten är nog en modernare variant med sex blad, men som sagt, 6cm bakom kylaren och helt utanför kåpan gör den väl ingen nytta alls. Har kollat in en alu-kylare, men det får bli ett projekt längre fram i så fall, i samband med större "renovering" av motor och motorrum. Kollade lite på fan clutch (viskokoppling?) men det gör väl egentligen ingenting för bättre kylning, bara att fläkten inte dras runt när motorn inte är varm? Så, det som känns mest betydelsfullt just nu är att få fläkten nära kylaren och se vad det ger, sedan eventuellt tajta till kåpan mot kylaren där det är öppet. Åsså en spiral i sugslangen så den inte sugs ihop. Ett expansionskärl till kylsystemet känns som en bra grej också, så det tänkte jag också fixa. Men som sagt, några tips på var jag får tag på detta, framförallt distansen till fläkten. Hittade en 3.25" på summit som skulle kunna funka bra. Men finns någon i Sverige. (Ännu en anledning till att skaffa sig en egen metallsvarv :) snart är måttet rågat :)
  7. Hejsan Fasiken alltså vilka klåpare jag köpte min mustang av (att det också säger en del om mig låtsas vi däremot inte om) ;) Men men, ingen mening gråta över spilld mjölk :) Jag har noterat att motorfläkten sitter närmare 60 mm bakom kylaren, och att det skrivits många spaltmeter om kylning på dessa gamla bilar. Max 1" bakom kylaren för bra effekt på fläkten, tycks det vara som gäller. Först och främst är jag lite nyfiken på hur det såg ut originial, hur långt bakom satt fläkten då, och hur långt, om något, mellanstycke hade man? Nu sitter det ett 40mm långt mellanstycke, men jag skulle alltså behöva ett på ca 85mm för att få fläkten tillräckligt nära kylaren. Är det tillrådligt med ett så långt mellanstycke, och var hittar man i så fall ett lämpligt sådant? Sedan ska jag se till att fixa en spiral att lägga i slangen mellan kylaren och vattenpumpen också, för det var busenkelt att klämma ihop den kan jag säga.
  8. Provade crazygrejen och öppnade nippeln på oket vänster fram, hängde på ett drän, och körde en knapp kilometer. Bromsade vid behov med handbromsen. Väl tillbaka var skivan vänster fram aningen mer än kroppsvarm, hö fram var precis så varm att jag klarade att hålla handen på den. Bak var det fräsande hett. Så det var ungefär som väntat och bekräftade egentligen bara att problemet inte ligger i ok/klossar.
  9. Har en lite småcrazy idé att lossa avluftningen på ett ok, hänga på ett drän, köra en sväng och se om skivan blir het.
  10. Så var det ihopmonterat igen. Jag kunde trycka in kolven för hand även med kolvring och damask på plats, fick ta i en del, men det gick. Körde några hundra meter, en knapp kilometer kanske, på småvägar, i regnet. Några försiktiga inbromsningar på vägen. Väl tillbaka är alla fyra bromsskivor brännheta. Skitbil.
  11. Hejsan Dags för lite avrapportering. Har just plockat isär oket. Kolven är inte av metall, utan sannolikt av fenolplast. På insidan av kolven står det TRM. Inne i oket hittade jag något man inte vill hitta i sina bromsok, en svarv/borr-spåna i form av en solfjäder ca 5x5mm stor. Den tycks dock inte ha orsakat några skador. Kolven ser hel och fin ut helt utan repor, likaså insidan på oket. Det låg en del småbös inne i cylindern också, lite rostflagor som trillat in när jag tog ur kolven, antog jag. Men en av bitarna var knappt 1 mm stor, och när jag torkade av den såg jag att det inte var metall, den såg snarare ut som en liten snorbuse till färgen. Jag tror inte den trillade in när jag tog ur kolven, definitivt inte från min näsa i alla fall. Jag tror faktiskt inte att resten av böset kom från rost utanpå oket heller, lite för mycket för att jag inte skulle märkt något, och försiktig var jag ju också. Får ta mig an ett ok till och då plocka ur det så att ingenting kan rasa in när jag tar ut kolven, och se hur det blir. Jag kunde sätta in kolven igen, med kolvringen i och trycka in den en bit, lite i taget, det går ju trögt. Jag tog ur kolvringen och trädde den över kolven och den gled fint över kolven nästan av sig själv. Kolvringen är något större än kolven när den är ur cylindern. Jag satte i kolven i cylindern utan kolvring, och då gick det fint att trycka in den i cylindern, sakta medans luften pyser ut i den minimala springan mellan kolv och cylinder. Bra passning verkade det som, även om det gick att få lite "lådeffekt". Slutsatsen får bli att det inte är något fel på ok/kolv. Om det är det skulle det i så fall innebära att det är kolvringen som gör att det blir för tajt och går trögt, känns inte så troligt. Eller?
  12. Om jag plockar ner oket, tömmer det, rengör och smörjer, hur lätt ska det då vara att föra kolven ut och in i oket sedan, manuellt, utan olja i och med "öppet" ut genom anlsutning och avluftning? Så lätt att man kan föra kolven ut och in med handen nästan helt utan motstånd, antar jag?
  13. Ja, jag ska i alla fall börja med att ta ut en kolv och rengöra ordentligt, för att se vad det får för effekt.
  14. Ja, nu är ju just den här bilen bara 6 år gammal ... Just det, det är faktiskt så att om man har tändningen på, och trycker hårt på bromsen, så sjunker den sakta sakta neråt. Så det verkar som det är något internläckage någonstans i bromssystemet. Det kanske hänger ihop.
  15. Ja, det är en diesel. Hur inverkar det? Finns väl inte så mycket mer att göra än glidbultar, kolv och klossar? Återstår bara kolvarna för mig, fram alltså.
  16. Fel olja, ja, jag kanske ska testa och "blöda" ett ok och se vad som kommer ut. Har faktiskt inte gjort det. Eller jo, förresten, öppnade ett bak lite när jag fixade med handbromsvajern, som också var felaktig, uppe vid den automatiska justeringen. (j-vla skräpbil). Där såg det fint ut i alla fall. Lite sugen är jag på att ploppa ut en kolv, göra ordenligt rent och se hur det tar sig. På oken fram, utan handbromsmekanism är det väl egentligen inte så mycket att oroa sig över, bara att pumpa ut kolven, rengöra fixa och dona, och trycka tillbaka den igen, samt lufta. Eller är det nåt väsentligt jag inte tänkt på?
  17. Något sådant skulle det ju också kunna vara ja. En sak som vore mycket intressant, som jag funderat en del på, vore att mäta oljetrycket ute vid ett ok. Finns det några "smidiga" grejer man kan koppla på för det. Bör väl bara anpassat för ändamålet antar jag, så det passar mellan slang och ok. PÅ förrförra jobbet hade jag kunnat pressa mina egna slangar och fixa kopplingar och grejer inkl digitala tryckmätare och testat med, men nu har jag tyvärr inte tillgång till sådana faciliteter och prylar längre :/
  18. Tack för snabbt svar. Jag inser nu att jag bör lägga till att problemet inte är nytt efter att jag bytt skivor och klossar, utan snarare att jag bytt skivor och klossar för de gamla var både utslitna och förstörda av överhettning. Jag har noterat att det skrivits en del om liknande problem i USA, men där påstås att det beror på att bromsarna är för klena för bilen. Vilket jag inte tror är problemet här, då skulle ju inte bromsarna bli så heta även när man inte bromsar. Jag har också noterat ibland att när man lägger i Drive (automatare) så rör inte bilen på sig så fort man släpper bromsen, som den "normalt" gör, utan man får trycka ganska bra på gasen innan den börjar röra sig, jag kan inte tänka mig annat än att det beror på att bromsarna ligger på ganska hyfsat just då. Vid tillfälle kanske jag har tid att stanna och lyfta bilen vid ett sådant tillfälle, för att se om bromsarna ligger på bra mycket då. Det var inga problem att pressa tillbaka kolvarna med dito verktyg, med god marginal för att oket skulle gå runt de nya klossarna, så inget problem där heller.
  19. Hejsan Denna gång har jag en fråga gällande vår Chrysler Grand Voyager, istället för Mussen. Hoppas ni kan ha överseende med det. Jag vet ju hur mycket kompetens det finns här. Kruxet med Chrysler är att bromsarna blir alldeles för varma, överhettade, alla fyra runt om. Jag bytte nyligen skivor och klossar och tyckte att det blev bättre, ända till jag provkörde och insåg att fälgarna var riktigt varma och goa efter bara 10 minuters körning, lite spott på skivorna och det fräste "fint". Trots att jag bromsat minimalt. Alla glidbultar funkar finfint. Klossarna sitter löst och fint i oken. Jag har haft lite funderingar kring om det kan vara något centralt fel, eftersom alla fyra hjulen blir varma, om än lite varierande hur varma. Eller om det kan vara så att alla fyra kolvarna kärvar. Så idag tog jag loss ett hjul och lyfte på gummidamasken vid bromskolven. Jag kan inte säga att jag såg någon rost på bromskolven, däremot att själva kolven var lite flammig, i rostrött, samt att den var lite "kläggig" snarare som gammalt fett än olja på den. Jag lägger till några bilder här under som tyvärr inte är någe vidare och inte visar den flammighet jag tyckte mig se. Någon som kan säga något om huruvida detta är helt normalt, eller en uppenbar orsak till att kolven inte alltid går tillbaka ordentligt och orsakar påliggande bromsar? /Thomasx
  20. ThomasX

    Tvåpelarlyft

    Ja, det får bli sådana, då är man säker på att det blir rätt och det är ju rätt viktigt Har dock inte hittat någon som säljer Fishers FH II. Bauhaus hade en modell från Stabilit (som väl är samma som Fisher?) men bara en enda modell och den var för kort. Så det blir Sormats/Liebig från Ahlsell, de hade 9 st på lager, men det går åt 16 stycken, så jag lägger en beställning där. Jag insåg att det inte blir några större problem om det ska bort, för själva distansen som sticker upp ur golvet är ju lös och, antar jag, bara att lyfta rakt upp, resten som sitter kvar nere i golvet får väl sitta där om jag inte får loss det, vilket jag tror kan bli tufft. Tack för hjälpen!
  21. ThomasX

    Tvåpelarlyft

    Men jag ser nu att det står max fixture thickness 15 mm, och plattan är minst 20 kanske 25mm tjock. Ska ta och kolla det.
  22. ThomasX

    Tvåpelarlyft

    Ja, kanske skulle höra med Fischer om det kan vara ett alternativ. Hade ju varit smidigt.
  23. ThomasX

    Tvåpelarlyft

    Hejsan Jag måste passa på att fråga. Jag har fått en manual på liften och fått fram att den skall monteras med expansionsbeslag Liebig B15/85 , som enligt någon hemsida (randrtools.co.uk) har total längd 121mm. Manualen specar borrdjup 125mm. Men den modellen B15/85 verkar inte finnas på marknaden längre (liften är från -87) Det finns en modell som heter M10-15/70/40 som verkar vara ungefär motsvarande, samma borrdiameter, samma gänga, med total längd 135mm. Och som dessutom finns på Ahlsell i närheten till vettigt pris (av allt att döma, 60:-/st ink.moms). Varken Hornbach eller Hilti hade hemma, bauhaus hade faktiskt men enbart en storlek för liten. Hilti är dessutom 50% dyrare. Det som förbryllar mig är att borrdjupet enligt manualen motsvarar hela expanderns längd drygt, och jag tyckte det verkade vettigt eftersom jag trodde att hela expandern, undantaget själva skruven, skulle ner i golvet och att toppen på expandern ska ligga flush med golvet. Men, när jag kollar på hemsidorna, både Sormat/Liebig och Hilti så ser man på bilderna att själva expanderns distanshylsa ligger flush med ytan på det som ska fästas (i mitt fall foten på pelaren). Då borde borrdjupet bli motsvarande tjocklek grundare. Det jag blir orolig över då är att man inte kommer få någon kraft på själva pelarfoten, utan att skruven skruvar fast expandern och pressar fast själva expanderdistansen mellan expanderdelen i golvet och skruvskallen. Hur är detta tänkt, ska man ta bort själva distansen efter att man fäst expandern i golvet, eller vad. Har letat som en galning men ingenstans hittar jag någon monteringsanvisning för själva expandern. Sormats hemsida med en bild i genomskärning som visar distanshylsan flush med toppytan på det som fästs, en bit ner på sidan. http://www.sormat.com/en/tuotesivu.html?mgid=1&pid=142
  24. ThomasX

    Tvåpelarlyft

    Aha, tack för tipsen. Brukar inte vara några problem att fixa eget konto... Tror du att K-Rauta har expansionsankare i typ 16mm? I så fall kanske Hornbach har också, klart närmre. Å som jag trodde så finns en Hiltibutik inte långt ifrån där jag bor, kollade just nätet, så jag tar nog en tur dit imorgon oavsett vilket, om inte annat så för skojs skull Tack för hjälpen, plötsligt känns det hela enkelt
  25. ThomasX

    Tvåpelarlyft

    Hejsan Ja, expansionsankare verkar ju som ett gångbart alternativ. Hittade en manual på nätet för en annan tvåpelarlyft och där användes just expansionsankare. Får ta en titt på vilken diameter det ska vara. Vet du händelsevis något bra ställe i Göteborg att inhandla dessa? Finns väl kanske inte på närmaste byggmarknad förmodar jag Fast hornbach har iofs ett ganska omfattande sortiment med just Fisher-grejer. Men jag är ändå lite skeptisk
×
×
  • Create New...