Jump to content

Världens kraftigaste muskelbil shelby 2013


Snorre70

Recommended Posts

Världens kraftigaste muskelbil – biffar till sig

För ganska exakt ett år sedan så avtäckte Shelby sin modell Shelby 1000. En bil som dubbades till ”världens mest kraftfulla muskelbil”. Men de tyckte inte att 1 100 hästar räcker – så nu har de vässat den ytterligare.

Det Nevada-baserade företaget Shelby American är känt för sina effektstinna versioner av Fords Mustang. I fjol firade de 50 år och hyllade sig själva med den enormt giftiga Shelby 1000. Men det finns alltid utrymme för förbättring – och i muskelbilarnas rike betyder det mer hästkrafter.

Så Shelby har nu uppdaterat sin best genom att använda årets version av GT500 – och sedan skruvat upp effekten till 1 200 hästkrafter. Det innebär att bilen har nästan dubbelt så mycket som grund-GT500:an.

Kraften kommer från en 5,8-liters V8, men som har byggts om helt från grunden. Bland annat har man hängt på en fyraliterskompressor samt flertalet prestandadetaljer från Shelby-hyllorna. Självklart är det inte bara motorn som har vässats, utan även fjädring, bromsar och kylning har uppdaterats för att hänga med.

”Shelby 1000 2013 är den mest kraftfulla produktions-muskelbilen i världen. Men den här bilen kan inte definieras enbart av sin fantastiska kraft. Styrningen ger otrolig feedback och bilen är underbar att köra. Den attackerar kurvor och river sig igenom dem med minimal svaj och fantastiskt grepp. Men samtidigt kan Shelby 1000 vara så tam att du enkelt kan cruisa ner för gatorna på Manhattan”, säger Vince LaViolette, Shelby Americas testförare.

Men smakar det så kostar det. En Shelby 1000 går loss på 154 995 dollar, motsvarande en miljon kronor – och då ingår inte grundbilen GT500. Företaget har sagt att de endast kommer att bygga 100 stycken bilar.

Shelby 1000 S/C kommer att visas upp på New York-salongen som öppnar i veckan, tillsammans med ett annat fordon som enligt Shelby ”inte kommer att vara baserat på en Ford Mustang”.

Felix Björklund

redaktoren@bytbil.com

GetFile.ashx?id=tvyt9kyg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...