Jump to content

Backljusen har de någon säkring eller?


namodig

Recommended Posts

Mina backljus slutade att fungera så jag skulle kolla säkringen men då jag tittar i instruktionsboken så hittar jag ingen säkring för backljusen.

Kan någon hjälpa mig med detta?

/Modig Svart 05

Hej.

Någon enskild säkring finns inte, men kolla gärna:

F1.44, 10A

F1.59, 30A

F1.63, 30A

F1.67, 30A

Om inte någon av dessa är trasiga ligger felet någon annan stans. Börja med att felsöka själva strömställaren för backljuset (om du har en manuell låda). Den sitter på växellådans vänstra sida mitt på lådan. Grå/röd och Lila/vit anslutning. Den skall slå TILL när backen läggs i. Om du inte vill gräva under bilen kan du mäta på anslutingen till bilens styrdator (höger fram i motorrummet)

Mät spänningen över nyss nämda kablar på den övre av anslutningsdonen. Kabelposition 21 och 41. Du bör få någon form av spänning utan back, och 0v med backen i.

är det inget fel där finns det en risk att det är fel i datorkommunikationen mellan bilens styrdator och instrumentklustret, eftersom det är det som sköter kommunikationen till den sk SJB, smart junction box, den enhet som styr all belysning i hela bilen.

SJB sitter på passagerarsidan till höger nere vid fötterna om jag inte missminner mig. Backlamporna styrs direkt från den databoxen utan reläer (switchande effekttransistorer). Det har hänt förut att dessa har gått sönder, det är inte osannolikt att detta har hänt dig.

En ny SJB-box kostar ca 4-5000kr och måste programmeras in innan den fungerar (boxen måste lära sig vilken typ av utrustning din bil har innan den kan fungera). Inprogrammeringen kan bara ske på en fordverkstad, eller av någon med fords IDS-dator.

Lycka till..

Tyvärr är det något fel på forumet så jag kan tyvärr inte ladda upp elschemat. Om någon admin ser detta så vore det önskvärt om jag kunde ladda upp en pdf-fil på systemet så att ovanstående kunde se detta. (observera att jag använder safari som webbläsare så möjliggör gärna att funktionen är kompatibel med denna läsare tack)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i denna tråd...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...