Jump to content

Chassinummer och besiktning Expressen 15 april 2016


roine

Recommended Posts

 
 
 
 
 
 
 
Krav på chassinummer har ställt till mycket bekymmer för ägare av framförallt amerikanska och brittiska bilar. Nu blir det förhoppningsvis mindre elände.

Krav på chassinummer har ställt till mycket bekymmer för ägare av framförallt amerikanska och brittiska bilar. Nu blir det förhoppningsvis mindre elände.

Foto: Ronny Johannesson / KVP
Visa i helskärm
 
 
 
 
 
765
Publicerad 15 apr 2016 15.21

Lättade krav på chassinummer

Reglerna kring kontroll av chassinummer på äldre bilar - 82:or och tidigare lättas upp.

Nu kommer även chassinummer enbart på plåt att kunna godkännas.

 

Det är framförallt ägare till gamla amerikanska och brittiska bilar,

exempelvis MG och Triumph, som råkat i problem på kontrollbesiktningen på grund av chassinumret.

 
 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
 

Och det sedan första juli 2014. Då skärpte besiktningsföretagen kontrollen av så kallad identifikationsmärkning på fordon. Avsaknaden av inslagen identifikationsmärkning innebar att enskilda fordon kunde föreläggas om registreringsbesiktning.

Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF, anser att fordon, som tidigare har godkänts vid registrering i Sverige utan inslagen identitet, inte senare ska kunna krävas på en sådan och därmed inte heller registreringsbesiktning.

MHRF har fört en dialog om detta med besiktningsföretagens branschorganisation, Swetic.

– Vår dialog med Swetic har nu gett resultat. Den nya praxisen innebär att chassinummer enbart på plåt godkänns under vissa förutsättningar, säger Jan Tägt, generalsekreterare i MHRF.

Skälet till förändringen i praxis är att det inte funnits ett uttryckligt krav i de äldre föreskrifterna om inslagen identitet.

Här är nya reglerna i detalj

Följande kommer nu att gälla för fordon som är av årsmodell 1982 och tidigare:

1. Identifiering får göras mot chassinummerskylt. Det innebär dock inte detsamma som att identifiering alltid enbart ska göras mot en sådan skylt.

2. Endast fordon, som från tillverkaren inte har inslagen identitet, omfattas av möjligheten att identifieras genom, bland annat, kontroll av exempelvis chassinummerskylten.

3. Möjligheten att identifieras via chassinummerskylt omfattar exempelvis många MG, Triumph och amerikanska bilar.

4. Har fordonet inslagen identitet från tillverkaren eller fått det inslaget i samband med registreringstillfället ska den inslagna identiteten kontrolleras. Undantag gäller för fordon där demontering av inredning eller utrustning krävs.

5. Kan den inslagna identiteten inte hittas på fordonet, trots att en sådan uppenbart ska finnas, kan fordonet föreläggas om registreringsbesiktning. Uppenbart är det när sådan identitet har åsidosatts av tillverkaren eller att det framgår av den svenska registreringshandlingen var identiteten finns inslagen.

6. Kan den inslagna identiteten hittas men inte avläsas kan fordonet föreläggas om registreringsbesiktning.

Kräv att få prata med en besiktningsingenjör

Förändringen utesluter inte att problem kring chassinumret på äldre bilar ända kan uppstå vid kontrollbesiktning. Jan Tägt från MHRF ger följande råd till bilägarna:

– Om du som kund riskerar ett föreläggande om registreringsbesiktning ska du kräva att få tala med en besiktningsingenjör, som utför registreringsbesiktningar, alternativt företagets tekniska support. När inslagen identitet inte kan hittas ska besiktningsteknikern, som utför kontrollbesiktningen, inför ett eventuellt underkännande av en bil eller ett släp alltid samråda med en behörig besiktningsingenjör, säger Jan Tägt och tillägger:

– Fordon kan ofta identifieras med hjälp av annan märkning från fabriken - exempelvis via motornummer, chassiplåt eller plåten innanför vindrutan. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...