Jump to content

Prime Mover

Club Member
 • Posts

  250
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Everything posted by Prime Mover

 1. På en del ställen har de spacklat eller tätat med någonting som sedan är övermålat. Vad jag minns så finns det en del sånt i motorrummet på skärmsidorna som ligger under motorhuven. Se upp så det inte är något sånt även på undersidan huven, så känns blåsan i lacken mer fast så kan de vara dumt att peta hål. På bilderna på den röda huven så ligger blåsorna ovanför plåtvecket och inget nere på den runda kanten så som de är på bilderna från Brembo. Kanten på huven går emot en gummilist och där har jag sätt att det gärna samlas vatten och om det startar korrosion så kan man förvänta sig att det skulle se ut så som på den undre bilden från Brembo. Trist att det startat så tidigt och särskilt när det är aluminium. På stålplåt så borde det ta några år till innan något sånt här händer på en bil som körs året runt som vardagsbil. Det borde inte hända på en Mustang som bara finkörs tycker man. Det är väl en god ide att fråga Om Ford kan ta en koll när du har vägarna förbi.
 2. Framskärmarna tror jag också är av aluminium. Lättast är att ta en liten magnet och känna på plåtdelar och där den inte fastnar så är det aluminium.
 3. När det släpper i stora flagor som på den mörka lacken i bilden ovan så kan man misstänka att det är något i lackprocessen som gått snett. Smuts, fett och dålig bindning mot aluminiumet samt för tunna skikt i lackeringsprocessen är väl vad man kan misstänka. Oxidskiktet på aluminium som gör aluminium korrosionståligt brukar vara svårt att få vanlig lack att fästa mot om man inte har en grundfärg eller behandling som gör att vanlig färg fäster bättre.
 4. Är bilen vinterkörd eller är den bara ute på sommaren? Parkeras den utomhus eller står den i garage eller carport? Om det är kanten på huven där den ligger emot gummilisten i urtaget på skärmen så är det ett ställe där fukt stannar kvar ett tag efter regn och biltvätt så det är inte konstigt om det startar där. Hur ser bubblorna ut, är det som vanlig rost på stålplåt?
 5. Tar Ford bra betalt för att lägga in uppdaterade kartor i den inbyggda navigatorn?
 6. Om kardanaxelservice demonterar kardanaxeln så be att de passar på att kolla axiellt och radiellt kast på styrytor på både växellådan och pinjongen. Det jag har sett är att Ford har haft kvalitetsproblem när "locken" med axeltappar, ok och flänsar friktionssvetsats mot axelrören så att axlarna inte har blivit raka utan mer sett ut som en hockeyklubba (lite överdrivet). Jag har hört om en del bilar med kraftiga vibrationer där pinjongen kastat.
 7. GT500:an hos Brandt Fordstore är gatureggad och till salu, dom antydde inget annat när jag tittade på bilen och dreglade lite och frågade om priset. Den har Euro baklysen från 15 - 17. När jag hörde priset så var jag ganska nöjd med min nyservade GT och åkte hem med ett "storkukslugn" och känslan av att ha sparat hushållskassan drygt en miljon kronor. Om du tittar längre ner i trådarna så finns det en forummedlem som har privatimporterat en GT500 som är gatureggad.
 8. Med lite extra pengar (ca 1,5 MSek) så är det bara att skynda upp till Brandt Ford Store innan bilförsäljningen stänger i eftermiddag och köra hem med en gatureggad kompressorbil. Det andra alternativet med oreggat kompressormontage kan bli mycket dyrare om olyckan är framme.
 9. Fråga Halmstad om de kan montera kompressor och fixa de två pappren som möjliggör besiktning för gatubruk. Om de friskriver sig så är det kört och då är det bara körning på bana som gäller, om man inte har rymligt samvete och monterar av kompressorn inför besiktningen. Ford Performance har angivit att kompressorn inte är för gatubruk inom EU.
 10. GT 500 har kompressor och sidoimportsbilar som den Brandt Fordstore i Båberg har till salu ska vara besiktigad och gatulegal. I grunden så är det samma bil som den vanliga GT som från början är konstruerad för att klara en motor med kompressor. Problemet är att för att besiktiga med en eftermonterad kompressor så måste man ha två intyg från Ford, ett där Ford intygar att bilens konstruktion klarar en kompressormatad motor, det andra intyget ska visa att motorn med monterad kompressor uppfyller EU:s avgaskrav. Intyget från Ford om att bilen konstruktion klarar en kompressormatad motor är mest kritiskt då det är kört om Ford inte skriver intyget. Avgaskravet kan man få testat där man gör avgastester och klarar bilen kraven så skrivs ett intyg, men testet kostar en slant. Konstigt att Ford Performance inte har fixat intygen för hela EU så de kan sälja fler kompressorer. Det kan vara intressant att se hur importbilar som GT500:an har visat att den klarar EU:s avgaskrav. Är det någon som har koll? En fördel med kompressor på en vanlig GT Coyote är att bilen då bättre överensstämmer med den angivna bränsleförbrukningen enligt EU cykeln, som en Mustang utan kompressor har svårt att nå upp till .
 11. Är dom E-märkta så att du slipper byta tillbaka till de gamla vid besiktning?
 12. Vi borde gå samman med andra bilentusiaster och kräva av våra politiker att vi får Bonus när vi gör den ultimata uppoffringen för miljön och ställer av våra bilar en längre tid (nämnt tidigare i tråden). Rimlig bonus borde vara att man får tillbaka minst lika mycket som den bilskatt man betalar under en motsvarande period när bilen är påställd. En avställd bil har inga skadliga utsläpp och är det mest miljövänliga fordon som kan existera. Särskilt idealt är det om man väljer att ha bilen är avställd på vintern så utsläppsintensiva kallstarter undviks, extra bonus på det?
 13. Kolla med Fordstore som gjorde behandlingen om det går att bättra på lokalt. Eller Googla Diamondbrite och se om du hittar något om att fixa repor lokalt. Eller kolla på Diamondbrite om de har en hemsida och se om du kan hitta något där eller skicka en fråga. Får du ett bra svar så skriv det här i tråden. Det borde gå att bättra på kan man tycka. Tar man bort smuts i reporna och att det går att lägga ett tunt lager där reporna fylls och att sedan polera blankt så borde det gå. Diamondbrite är förmodligen en härdande polymerprodukt. Har du tur så kan något vax ha samma brytningsindex som Diamondbrite och då försvinner reporna så länge vaxet sitter kvar.
 14. Det ser ut som om Brandt Fordstore i Trestad har löst problemen med EU legala bakljus på sin direktimporterade GT 500 genom att byta till Europa bakljus modell 2015-2017. Gissningsvis så passar både 2015-2017 och 2018- så att man kan välja vilken som. (För ca 1,5MSek kan du ta med bilen hem)
 15. Är mönstret högre på sidorna än på mitten så har lufttrycket varit för högt, däcket har sett ut som en tunna och mönstret slits mest på mitten. Är det tvärt om med minst slitage på mitten så har lufttrycket varit för lågt, däcket har haft en form som en ätet äpple. Kolla lufttrycket ofta och mät mönsterdjupet på flera stället på däcken en eller ett par gånger per säsong (och efter varje gång du testat Line Lock, kört bana eller driftat ). När bilen ska stå över vintern så bör man pumpa Pirelli P Zero däcken till 3,5 bar och någon eller några gånger i månaden putta bilen en liten bit framåt eller bakåt så den inte står med samma däcksyta mot golvet hela vintern. Glöm inte att justera ner trycket till det normala på våren när bilen ska ut och åka. Bäst för däcken är att ställa bilen på bockar med däcken i luften och då behöver man inte höja lufttrycket.
 16. Får man lite konstiga kast så kan antispinnsystemet ha en del i detta. Jag har fått något konstigt kast i blött väglag när jag gasat på när farten nått runt 70.
 17. När en tidigare vibrationsfri bil börjar vibrera någon gång efter 10.000mil så är det inget att oroa sig för. Man byter bara den utslitna gummiflexplattan mellan kardan och växellåda så blir bilen som ny igen och vibrationerna är borta. Servar man hos en Ford verkstad så tar de nog en titt på flexskivan när det börjar närma sig och förhoppningsvis byter de den när den börjar spricka innan den kommer igång och vibrerar (?).
 18. Det har kommit liknande "konstnärliga tolkningar" tidigare som var tokfel, så vi får hålla tummarna att det är lika fel den här gången också, Ford kan nog bättre än så. Camaro fick en sån där stor gapande front för ett tag sedan som ger intryck av en efterbliven hållning, inte så lyckat.
 19. Hinner du inte få tag i ett tystare system så kan du göra som Hot Rod folket gör inför besiktningar, stoppa diskbollar i avgasröret. Diskbollar i grov metallull sänker ljudnivån. Det finns en "Bark Tube" på vänstersidan om motorn, det är en slang med en liten svart låda mitt på som går från insuget in i kupen och mynnar någon stans under instrumentbrädan och gör att man hör lagom mycket V8 brum inne i bilen. Man borde kunna sätta en kran på slangen så att man kan minska ljudet från motorn om man önskar få det tystare under långturer och öppna kranen igen när man vill ha brum.
 20. Jag har hört talas om att pinjongen haft kast så att pinjongens axel och fästfläns/styrdiameter för kardanen inte har varit koncentriska, vilket förstås skapar vibrationer. Vid dessa fel så har de bytt hela bakaxelklumpen. Steg ett är alltid att identifiera var felet finns och att det kan finnas mer än ett fel som orsakar problemen. Slangklämmemetoden fungerar bara mot massobalanser. Kardanaxlar är långa och måste balanseras dynamiskt (man balanserar båda ändarna samtidigt) och på mustangen är det två stänger som sitter ihop och de ska helst balanseras så att båda ändar och mitten balanseras samtidigt. Balanserar man på plats i bilen så ger den mjuka gummidämpningen problem då man måste mäta direkt mot axelns odämpade delar och det går inte framme vid flexskivan och det är svårt vid mitten utan att ta bort avgassystemet för att komma åt. På kardanaxlar som inte tillverkats raka, där mittlagret har en vobblande rörelse (se post ovan)så går det inte alls att balansera bort vibrationerna från mittlagrets vobblande då det inte är en obalans. Knutkorset rör sig också då hela tiden med en vinkel när axeln inte är rak som i sig ger vibrationer. Skulle en slangklämmebalansering råka hjälpa mot detta så har man 100% tur. Gummidelarna, flexskiva och gummibussning för mittlagret verkar ändra karaktär vid olika temperaturer. Kall eller varm dag och om delarna blivit varma vid stadskörning påverkar. Centrering av kardanaxeländen och flexskivan mot växellådsaxeln är viktig, men jag har inte hört att det har givit problem på Mustangen. Kardanaxeln på S550 Mustangerna är inte en "riktig" kardanaxel utan mer en drivaxel som normalt alltid är spikrak vid normal körning. Den kan bara ta hand om mycket små avvikelser från att vara helt rak som när motor/växellåda och växelhuset bak (som är upphängt i gummibussningar) rör sig lite grann vid acceleration och kraftig manövrering. Konstruktionen går inte att använda på bilar med stel bakaxel där växelhuset rör sig en hel del. Sitter växelhuset felmonterat några grader så kommer det att orsaka vibrationer. Att kardanaxeln är dubbel med led på mitten är enbart för att öka axelns kritiska varvtal (ett varvtal där axeln, även om den är perfekt rak och balanserad, börjar vibrera kraftigt av minsta lilla störning) så det hamnar ovanför maxvarvtalet kardanen kan få i bilen. Som alternativ till en dubbel kardanaxel kunde de valt en enkel men lättare axel av aluminium eller kolfiber för att få upp kritiska varvtalet över operativa varvtalet, men det var förmodligen ett dyrare alternativ.
 21. Ford Performance säljer Remus variabelt avgassystem: Är det någon i Sverige som testat Remus? Det är inte lätt att hitta rätt avgassystem med rätt ljud, lagom ljudnivå som hörs men inte låter för mycket och som inte ger obehagligt brum i kupen när man åker långt. CMC kunde ha en avgassystems träff med pris för bästa avgasljud. Jag har själv inte koll nog för att klara att välja rätt system till min bil. Att bara lyssna på youtube clip och läsa info på hemsidor räcker inte.
 22. Är det deras patenterade V8 hybridsystem som är på gång? Med lite tur så kanske den får bonus istället för malus och man kanske kan värva Greta Thunberg som galjonsfigur så GT får stå för Greta Thunberg på "riktigt" .
 23. Varför fick den inte heta EL-Toro eller något annat fyndigt? Vad borde den fått heta istället tycker ni? Nu är den ju en gren på Mustangträdet och en del av Mustangens historia. Självklart så vore det kul med Mustang Mach E på Mustangträffar. Två dörrar för mycket och lite SUVfet, men är annorlunda och väcker uppmärksamhet, nyfikenhet och startar säkert intressanta diskussioner. En udda "Mustang" idag, men om 5-10 år så var det kanske den som ledde in den "vanliga" Mustangen mot elhybrid eller ren eldrift?
 24. Obalansvibrationerna från kardanaxeln/drivaxeln som kommer runt 70 -95 km/h och sedan försvinner är vanligtvis inte obalansvibrationer utan orsakas av en geometrisk defekt = kardanen är inte rak, som gör att mittlagret får en vobblande rotation som ger vibrationer och troligen exiterar en resonansvibration i golvstrukturen där mittlagrets fäste sitter. Obalansvibrationer brukar bli kraftigare med ökande varvtal med lite toppar här och där när vibrationsfrekvensen kommer i resonans med något (kardandelar eller något i närheten). Kardaner som inte är raka kan gå att balansera men kommer att vara "oroliga" och ge problem. Mustangens mjukt gummidämpade kardan ska om den är rak och välbalanserad vara i det närmaste vibrationsfri. Men om kardanen inte är rak så kan den mjuka upphängningen göra att kardanen beter sig mystiskt. Slangklämmebalansering fungerar inte på en kardanaxel som inte är rak. Gör man en slangklämme balansering på en gummiupphängd kardan som är dubbelledad så kan man få ner vibrationerna vid ett visst varvtal med lite tur, men problemet finns kvar vid andra varvtal och kan bli värre vid vissa varvtal. På den begränsade mängd Mustang S550 kardanaxlar som jag har tittat på så har orsaken härletts till ett kvalitetsproblem vid friktionssvetsningen av "locken" (med axeltappar, knutkors och infästningar) i ändarna till kardanaxelrören. Det har inte blivit rakt då locken svetsats mot röret. Kanske orsakat av glapp i chuck/fixtur eller att man släppt delarna innan de svalnat. Bifogade bilder visar lite överdrivet hur det kan se ut på det främre kardanröret och hela axeln. På yta C sitter mellanlagret som är mitt på den tvådelade kardanen. Yta C får en vobblande rörelse när den kompletta axeln roterar. B=avståndet mellan centrumlinjen på kardanröret och knutkorsets centrumpunkt (kanske runt 2-4mm på en skev axel). A=vinkeln mellan kardanaxelrörets centrumlinje och centrumlinjen på yta C. A ska vara 0 grader på en rak axel. När S550 mustangerna gått någonstans runt 10.000 mil så ska kardanen kunna börja vibrera även på vibrationsfria bilar på grund av att gummiflexskivan är slutkörd, börjar spricka och behöver bytas. BMW har en identisk kardanaxel som hade vibrationsproblem i början innan de fick koll på axeln. Mercedes har en rak variant med flexskivor i ändarna.
 25. Är det samma frekvens på vibrationen som kardanen så är det troligast att det är kardanen om det inte råkar finnas något annat i bilen som snurrar med samma varvtal (det finns inget i en Mustang S550 som snurrar med samma varvtal som kardanen och delarna som den sitter ihop med). Det beskrivs överst i tråden hur man enkelt kollar om det är kardanen och med appen så blir det mycket enklare och roligare. Alternativt så kan man lyfta upp bilen och titta på kardanen när man roterar den sakta för hand. Är det riktigt illa så ser man kast på kardanen med blotta ögat. På en rak kardan så har du inte en chans att se något kast när du tittar på den. Med en indikatorklocka så kan man kolla radiellt och axiellt kast på lämpliga släta runda ytor. Kastet ska helst inte gå över 0,2 - 0,4mm. Dagens bilverkstäder har inte alltid koll på hur en kardan fungerar och hur man mäter kast. Instruktionen från Ford på S550 Mustangen är inte bra och ger inte verkstäderna den vägledning de behöver för att göra ett bra jobb.
×
×
 • Create New...