Jump to content

10 sec bur


Vedlund
 Share

Recommended Posts

Står o väger vad man ska välja för bur till bygget.

Den ska vara godkänd för att åka under 10..

Har pratat med svets och smide, dom kunde ordna en om jag fixade en måtsättning = inte helt exakt passform....

Tips på var man kan få tag på en färdig bur??

Ska sitta i en mustan 67 coupe

Tack på förhand

Link to comment
Share on other sites

Regler för hur den ska vara utformad samt vilka material och mått som ska användas finns beskrivna i det tekniska reglementet som finns nedladdningsbart från SBF hemsida:

http://web.sbf.se/regler/up/1/DR_TK.pdf

Se kapitel 4.10 och 4.11.

För övrigt så är det bra att läsa igenom reglementet innan du påbörjar ett bygge som det här.

Det lättaste är nog att bygga efter bilens mått efterhand, men det viktigaste är att få huvudbåge, takbåge och benen framtill bockade som man vill ha det. Resten kan i princip byggas med raka rör. Tänk på att ta till längderna lite vid bockningen, och sen kapa till mer exakt vid monteringen. Ett sätt som en del använder är att antingen bygga mallar i kartongpapp, eller så kan man bocka till det som man vill ha det med VP rör. Dessa sätt är kanske att föredra om inte bilen finns tillgänglig när rören ska bockas.

Har du tänkt dig att bygga en bur i en "original" bil, eller tänker du gå genom torpedväggen framåt med? Vad tänker du köra med bilen?

Sätt dig gärna en kväll på nätet och kolla på så mycket bilder som möjligt på hur andra byggt sina burar i samma eller liknande kaross som din. En välbyggd bur är inte bara ett säkerhetskrav, utan även ett ypperligt sätt att få chassiet att fungera som du vill.

Ifall du har frågor eller funderingar så hör av dig.

God jul!

mvh

Jocke

Link to comment
Share on other sites

Bilen kommer få helt nytt chassie med 4-link och mcpearsson framvagn... Så buren kommer till stor del vara integrerad i chassiet.

Vore smidigt om det fanns en färdig bur att få tag på, sen får man komplettera den med bakram mm mm... Buren ska gå fram och bli övre fästpunkter för fjäderbenen ja...

Inga mer företag som kan tänkas ha mått för o bocka iordning själva skyddsburen??

Link to comment
Share on other sites

Låter som om du ska ta ett snack med nån av de chassibyggare som finns i Sverige, om du inte vill ta hem ett komplett kit från USA. Där finns det flera som nästan säkert har vad du vill ha, både i CrMo och vanliga stålrör. Dock brukar passformen vara sisådär på dessa kit...

mvh

Jocke

Link to comment
Share on other sites

Ska du bygga själv så är det viktigaste att du följer reglerna som jag skrev om innan, och att du använder rätt material i rören. Det mesta i buren ska bestå av 45x3, sömlöst, kalldraget, men vissa delar får vara av annan dimension. Detta under förutsättning att det inte är CrMo, för då gäller andra dimensioner, samt att allt måste TIGas.

Snöboll är en du kan prata med, ME (Mats Eriksson som kör ProMod) i Borlänge eller Competition Cars (Wittander) i Lund är andra som kanske kan hjälpa dig. Jag har själv inte varit inblandad i den typ av byggen som du ska göra, (har tillsammans med en kompis funderat fram både delar av hans superstocker, och hela min egen konstruktion i Stockern) men vet att det är jävligt klurigt att få allt som det ska vara på bästa sätt. Att få din bur legal är det lilla i sammanhanget, inte minst efter att man sett vad som kallas godkänt här hemma, men du bör ju helst göra rätt redan från början. Bara att sätta upp en fyrlink är en hel vetenskap, där hundratals kombinationer är fel, 5 är ok, och 1 är rätt...

Det finns en del litteratur i ämnet, bl.a. Dave Morgans väl räknas som bibeln, men även en mängd andra kända chassibyggare i USA har sin egen litteratur i ämnet.

mvh

Jocke

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...