Jump to content

Europakrisen


pools
 Share

Recommended Posts

Vi diskuterar europakrisen!

Följande kommer från tråden Fredagshistorier. Lite förvirrade kanske men läs den tråden först så förstår ni.

"En dag för sent, men den är bra.Den rika turisten klev in på ett hotell i en liten by på landet. Han lägger 1000 kronor i receptionenoch går för att ta sig en titt på rummen.Hotelldirektören tar omedelbart 1000 lappen och går till slaktaren för att betala sin skuld där.Slaktaren, i sin tur, tar de tusen kronorna och kilar iväg till bonden för att göra sig skuldfri.Bonden tar traktorn iväg till macken och betalar för bränslet... han handlat på kredit.Mackägaren går till byhoran och ger henne äntligen den tusenlapp han var skyldig för senast.Byhoran går till hotellet och betalar sin skuld för rummet hon hyrde.Hotelldirektören lägger genast tillbaka 1000- lappen på disken.Turisten kommer tillbaka och tar tusen-lappen - rummet föll inte i smaken.Ingen har tjänat eller förlorat ett öre, men hela byn är skuldfri och ser framtiden an med tillförsikt.

Tänk om det skulle gå att göra likadant med Europakrisen. Om Grekland kunde göra likadant?Därefter Italien, Spanien, Portugal och alla andra länder som är i kris? Himmelriket direkt!!!Mvh.P-O"

Jodå, skulle alla ovanstående lämna in en ärlig skattedeklaration, och ingen stat skulle ha fabricerade siffror i sin statsbudget, skulle problematiken aldrig ha uppstått.
Så sant, så sant!! Det var ju lite ironi i mitt inlägg!;)

Jag hörde ett inslag i P1 morron för några månader sedan, då reportern hade åkt taxi i Grekland,och ville ha ett kvitto på resan för att kunna redovisa sina utgifter. Taxitjejen hade inte ens ett kvittensblock i bilen, än mindre en taxameter. Varför ville han ha kvitto? För att redovisa för arbetsgivaren naturligtvis! Tjejen förstod ingenting. Efter många om och men, lånade hon ett kvittensblock nånstans och skrev ett kvitto. Reportern frågade då om hon skulle redovisa körningen till staten, göra en deklarationhelt enkelt. Vadå deklaration, varför ska jag betala nån skatt, när ingen annan gör det, blev svaret.:confused: Då förstår man varför det går åt h-vete med Grekland och alla andra sydeuropeiska länder.

Mvh.

P-O

Edited by pools
Link to comment
Share on other sites

Om man jämför det senaste arrangemanget angående Grekland, euroländerna och Europeiska Centralbanken, gör man ett brott mot konkurslagstiftningen.

Privata investerare kommer att direkt förlora 53,5 procent av värdet på sina fordringar, medan ECB undviker en värdejustering.

Man skyddar sej mot framtida problem genom en komplicerad omskrivning av gamla bonder. Värdet på gamla fordringar har sjunkit med 70-75%, och dom europeiska bankerna måste uppta detta som en kreditförlust. Alltså skriva ner med 70-75%.

Europeiska centralbanken kommer att göra en vinst, som delas ut till dom nationella centralbankerna, som i sin tur kan dela ut vinsten som en slags dividend till respektive stat, som i sin tur kan stöda instrumentet som stöder Grekland via nya lån.

Detta arrangemang gynnar en borgenär, Europeiska centralbanken.

Om man jämför detta med konkurslagstiftningen för den privata sektorn, kunde man kalla det lagstridigt.

Men lagen är ju inte lika för alla....

Komplicerat? Det är bara förnamnet..

Politik? I högsta grad..

På vems bekostnad? Titta dej i spegeln.. (du är en av ca 500 milj. EU-invånare, och din andel av senaste paketet är i runda tal 3000 Skr).

Greklandssemester? På basen av senaste veckas snorkiga politiker- och presidentuttalanden på Grekiskt håll: Nej tack, inte jag åtminstone..

Dom tycks inte fatta hur djupt i s***en dom hamnat, dom har t.o.m. mage att uttala sej illa om andra euroländers ledande politiker.

Man glömmer visst vem det egentligen är som finansierar konkursboet in spe. Höjden av arrogans.

Link to comment
Share on other sites

8% tror på Euron

Då är jag i minoritet.

Jag tror att € kommer att leva kvar tills / om eventuellt Tyskland beslutar ta tillbaka sin D-mark.

Vare sej man vill det eller inte, är Tyskland motorn som driver Titanic framåt.

Men vissa länder kommer att falla ur €-blocket.

Åtminstone ett land måste ta tillbaka sin gamla valuta, varefter resp. valuta kommer att hamna i fritt fall och devalveras med flere 10-tals %. Samtidigt inställer landet sina betalningar.

Tålamodet börjar ta slut, landet har inte kunnat låna pengar på valutamarknaden på ett bra tag, utan varit helt beroende av de nödlån medlemsländerna gått i borgen för.

Det sura i ekvationen är, att alla länder som "skrivit på" borgensförbindelse, blir tvungen att betala.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Nedanstående är sant till 100%:

Har själv råkat ut för liknande kvittoproblematik pools beskriver, det var år '06, plats: Las Vegas, NV, så dom kan nog i USA också. Certifierad taxi var det också...

Citerar mej själv, alla har vi den egna munnen närmast:

Det är visst andra också som kreativt har avnjuter lättnader i sin skattebetalning:

http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/05/28/christine-lagarde-non-plus-ne-paie-pas-d-impots_1708654_3214.html

Hittade tyvärr ingen svensk artikel om detta.

Link to comment
Share on other sites

Grekland och därefter Spanien. Spaniens socialistparti införde den sk gröna ekonomin vilken fånen Obama hyllade

som ett exempel på hur man skulle göra. Vad han inte nämnde var att för varje grönt jobb man skapade i Spanien förlorade man

två vanliga. Arbetslösheten ökade från 10% till över 20% och är nu uppe i ca 25%. Här i USA har Obama förklarat krig mot koldrivna kraftverk

vilken står för nästan 50% av vår el. Solpaneler och vindkraft skulle ersätta. De står för ca 1% tillsammans. Obama gav miljarder dollar

till paneltillverkare varav Solyndra fick $536 milj av mina skattepengar. Han var där och viftade på svansen men några månader senare gick företaget omkull.

Mr Kaiser som gav mycket pengar till Obamas kampanj och var den största privata investeraren kunde få tillbaka det mesta han satsat medan skattebetalarna fick nada. 4 år till med Obama och vi kommer att vara i samma skick som Grekland. Hoppas det amerikanska folket liksom det europeiska tar sitt förnuft till fånga.

Skönt att venta ibland.

Mvh Bosse CMC 342 P.S. skall rösta i primärvalet idag i Texas.

Edited by bosewallius
skrivfel
Link to comment
Share on other sites

I europa är det tyvärr för sent.

Politikerna och byråkraterna är alldeles för blåögda och har svårt att omfatta näringslivets realiteter.

Politikerna kan inte ta beslut, för det krävs enhälliga, byråkraterna håller med näbbar och klor fast vid sin position och sina privilegier, hittar på olika pålagor och regelverk som gör att arbetet försvinner till Asien, (i framtiden också till Syd-Amerika och Afrika).

Detta får dom antagligen att känna sej viktiga. Man åker från möte till möte, utan resultat.

Det enda man uppnått är en politisk/ekonomisk kris i Portugal, Grekland, Italien och inom EU, medan man åstadkommit / kommer att åstadkomma, en bankkris i Spanien, Irland, Storbritannien och Frankrike.

Så länge Tyskland orkar med eländet hålls näsan över vattenytan, men om landet hamnar i en luftgrop, är det kört.

Ältandet med stödpaketen till Grekland och Portugal tog månader/år i anspråk, vilket ledde till att situationen briserade i ansiktet på politikerna. Man borde ha gått in tidigare med ett massivt program, samt dikterat villkor som verkligen efterföljs.

Här kan man också peka ett anklagande finger mot ECB, som konsekvent hade handbromsen på.

Den nu kommande bankkrisen är en påföljd av dålig hantering och brist på beslutsamhet, här borde man ta modell från Staterna, dom hanterade Lehman Brothers och Citygroup mycket mera effektivt än man nånsin kan drömma om i konsensuseuropa.

Nu finns det banker i EU, som i grunden är friska, men kommer att ta stryk p.g.a alltför mycket velande i politikerkåren.

Det verkar som det behövs minst 5-8 toppmöten / EU- beslut. När besluten tas för sent och med ryggen ställd mot väggen blir det inga bra beslut.

Jag börjar snart tro att det enda som hjälper EU-länderna från krisen är att, åtminstone tillfälligt frångå kravet på 3-procentigt inflationstak, och tillåta inflationen att gå upp till 5-8%.

Sund balans mellan inkomst/utgift är nödvändig, men nu stryper man all ekonomisk tillväxt med stränga spar- o budgetkrav, vilket i slutändan har ihjäl patienten.

Kanske man borde sparka ut en del stater från valutaunionen, samtidigt som man fördjupar integrationen mellan dem som finns med.

En union med 27 medlemmar där enhälliga beslut krävs är totalt absurd.

Tänk en företagsstyrelse (Board of directors) med 27 personer + en CEO som är en total mes utan makt.

I alla beslut av betydelse skulle krävas 100% enighet, (inte bara utåt, utan också i praktiken). Detta bolag skulle bli totalt överkört av konkurrenten som med en stark CEO och operativ ledning gör snabba, smidiga beslut i affärer.

Bolaget där total konsensus krävs, skulle lägga lapp på luckan väldigt snabbt.

Lämnar härmed fältet fritt för argumentation.

Link to comment
Share on other sites

Jo, esterna gör sina beslut relativt effektivt utgående från egna intressen o. fördel, till skillnad från vissa andra.

Island är inte medlem i EU, så dom är självständiga.

Visserligen åkte bankerna på stryk i båda regionerna.

Generellt kan man säga att man i norra Europa behärskar situationen mycket bättre än i ett annat väderstreck.

Låt oss uttrycka oss diplomatiskt och rumsrent:

Utav princip reser jag inte till Hellas förrän dom reglerat sin skuld mot omvärlden, alltså i praktiken aldrig mer.

Gör dom regelrätt konkurs, och står för alla konsekvenser (kan ske eventuellt ännu i år), reviderar jag kanske ovanstående.

Link to comment
Share on other sites

Då är jag i minoritet.

Jag tror att € kommer att leva kvar tills / om eventuellt Tyskland beslutar ta tillbaka sin D-mark.

Vare sej man vill det eller inte, är Tyskland motorn som driver Titanic framåt.

Men vissa länder kommer att falla ur €-blocket.

Åtminstone ett land måste ta tillbaka sin gamla valuta, varefter resp. valuta kommer att hamna i fritt fall och devalveras med flere 10-tals %. Samtidigt inställer landet sina betalningar.

Tålamodet börjar ta slut, landet har inte kunnat låna pengar på valutamarknaden på ett bra tag, utan varit helt beroende av de nödlån medlemsländerna gått i borgen för.

Det sura i ekvationen är, att alla länder som "skrivit på" borgensförbindelse, blir tvungen att betala.

Nja vi får se Euron är dödsdömt att misslyckas redan från början tyvärr, allt gick för snabbt fram, det kommer att bli en total ko lapps av hela EU projektet, skulle tippa inom en 25års period.

O sedan är det inte Tyskland som är motorn i EU. Tyskarna är in tvingade i denna union, dom har aldrig fått tycka om EU. I princip kan alla länder lämna EU och Euron utom Tyskland.

Allt börja med Kol och Stål unionen efter kriget 1945. Där har du länderna som är motor i det hela.

Link to comment
Share on other sites

4 år till med Obama och vi kommer att vara i samma skick som Grekland. Hoppas det amerikanska folket liksom det europeiska tar sitt förnuft till fånga.

Skönt att venta ibland.

Mvh Bosse CMC 342 P.S. skall rösta i primärvalet idag i Texas.

Jag tror nog att skicket på USA Lika dåligt eller sämre än Grekland kanske inte än men det är gått fort sedan George Bush lekte runt.O snabbare kommer det att gå om han lika sinnade kommer åter till makten tyvärr.

15 biljoner dollar i skulder?

O du menar att Obama Lyckas med detta på 4År? Nä vill du leta efter någon att lägga skulden för detta får du nog gå tillbaks till Far o son Bush, dom spred pengar utan att tänka en kvart fram i tiden. O så sitter Bush gamla vänner o sätter käppar i hjulen för Obama hela tiden, inte konstigt att det går ut för.

Men man kan göra som medel Amerikanen gör o troligen kommer att göra vid nästa val Blunda!

Men det är lugnt snart använder vi inte dollar längre utan Yuan och Rupee.

Link to comment
Share on other sites

Nja vi får se Euron är dödsdömt att misslyckas redan från början tyvärr, allt gick för snabbt fram, det kommer att bli en total ko lapps av hela EU projektet, skulle tippa inom en 25års period.

O sedan är det inte Tyskland som är motorn i EU. Tyskarna är in tvingade i denna union, dom har aldrig fått tycka om EU. I princip kan alla länder lämna EU och Euron utom Tyskland.

Allt börja med Kol och Stål unionen efter kriget 1945. Där har du länderna som är motor i det hela.

Det är bara Tyskland, Nederländerna och Luxemburg av medlemmarna i EKSG som har ekonomin i någorlunda hyfsat skick idag.

Vare sej man vill det eller inte, har Tyskland levererat, medan andra levt på deras välvilja. Tyskarna fick hjälp efter 1945, men nu är deras handelsbalans och produktion på en nivå som de flesta andra länder bara kan drömma om.

Om inte detta gör Tyskland till en ekonomisk motor inom EU, vet jag inte vad som gör det.

Det finns inget fördrag om hur ett land kan lämna EU eller Euro, så det är fel att påstå att vem som helst kan hoppa av, utom Tyskland.

I praktiken är det Tyskland som bestämmer framtiden för hela baletten, om tyskarna kastar in handduken, kan också alla andra packa ihop.

Enligt min mening måste man ha gemensam ekonomisk politik inom EU (med djupare integrering som följd), för att få kontroll över unionen. Nu finns det fripassagerare, fuskare o. utpressare som försvårar situationen. Det GÅR bara inte att driva konsensuspolitik med 27 olika viljor. Sparka ut hälften, ta inte in nya, sen börjar de funka bättre. Inför majoritetsbeslut beroende av ärende, enkel och kvalificerad, majoritets, 2/3, och 7/8 i grava fall.

Den ofantliga "försvars"-budgeten i USA har skapat en del problem där, plus att block-politiken gör det svårt att få förnuftiga beslut i rätt tid. Allt är inte svart-vitt i USA heller, med Obama som gud och Bush som djävul, man gör annorlunda politik och för annorlunda politisk retorik i USA än vi är vana med här.

Västvärlden lever på skuld, vilket gör att kineserna äger rubbet. Vi lever på deras goda vilja.

Tillsvidare är USA världens största ekonomi, men Kina knappar in, och går förbi om några år. Japan och Indien är följande.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer länder i Sydamerika, som Brasilien, också att gå förbi byråkratparadiset som kallas EU.

Vi har problem, medan USA långsamt håller på att återhämta sej från sin djupa svacka.

Nu är det upp till att göra kloka beslut, som gynnar utvecklingen. Utan exportintäkter betalar staten inga skulder, att låna pengar till sin konsumtion är inte den rätta vägen.

Faktum kvarstår i alla fall: Skulderna måste minskas, det är upp till politikerna att komma överens hur man gör. Via konkurs, stimulering eller åtstramning.

Ingen lätt ekvation.

Ett litet exempel hur det kan gå till i praktiken då man idkar lite "kreativ" finanspolitik:

http://www.nytimes.com/2012/05/30/business/global/athens-no-longer-sees-most-of-its-bailout-aid.html?_r=3&ref=global-home&pagewanted=all

:)

Link to comment
Share on other sites

Ligger mycket i det du säger fast, Tyskland går inte bra någonstans tyvärr!

Den

tyska statsskulden uppgick till över 80 procent av BNP för året 2010. För att få en uppfattning om hur mycket det är så motsvarar det den totala summan av 2080 miljarder euro. Det är närmare 20 000 miljarder kronor eller 245 000 kronor per tysk. Detta land är Europas största ekonomi. De har uppenbara problem internt med ekonomin och talas om som Eurons räddning. Det där sista kan vi nog glömma nu med tanke på dessa siffror. Nu börjar det för att uttrycka saken milt bli riktigt skakigt om det inte var det redan innan.

Ett Tyskland i ekonomiska problem är det sista en redan skakig världsekonomi behöver. Det här kommer bli mycket dramatiskt framöver. Nu lär marknaden ta sikte på Spanien. De klarar EU knappast av att hantera. Vilket land kommer därefter i marknadens klor? USA? Frankrike eller Tyskland som lär drabbas hårt om något av de krisdrabbade länderna ställer in betalningarna då dess banker har stora lån till dessa stater?

ps hur Nederländerna och Luxemburgs skuld berg är vet jag inte, men Tyskland är inte ett av länderna med hyfsad ekonomin i någorlunda skick. Det är kaske pga detta som det kokar rätt bra i Tyskland bland folket, då politikerna tycks tro att det är bra där och betalar gladligen 20% av EUs budget.

Men vad vet ja!

Link to comment
Share on other sites

USA gick just över 100% av BNP. ESSR som jag kallar EU kommer att gå samma väg som USSR gjorde för över 20 år

sedan. Ledningen i EU är inte folkvalda utan utsedda, t.ex. Barroso, Van Rompuy och den verkilga nollan Ashton.

Alla har ett förflutet i kommunistiska/marxistiska kretsar och drar in miljoner i löner till sig själva.

Titta gärna på Nigel Farnage tal i EU parlamentet på YouTube. Han är en rep. för Brittiska Independent Party och oerhört frispråkig men har alltid fått

rätt tyvärr.

Mvh Bosse CMC 342

Link to comment
Share on other sites

Och Japans till ca 225% (2010)...

Det är inte bara skuldprocenten som spelar i denna ekvation. Man bör inte stirra sej blind på endast denna siffra.

Den som känner intresse för teori, kan studera Keynes, Friedman och Hayek

Nej skulle aldrig stirra mig blind på siffror i detta fallet. Det är bara ta exemplet du just tog upp Japan 225% o Tyskland 80%. Japan ångar på som ingenting om man jämfört mot Tyskland, så helt rätt siffran säger inte allt. Det är bara inse att Europa försöker spara sig ur krisen, det kommer aldrig att fungera, dra åt lite det är en annan sak. Men det är tyvärr inte det dom gör.

Fritt fall snart för EU. O i slut ändan är det vi som blir drabbade, det blir aldrig politikerna som behöver står för dom tokiga besluten.

Link to comment
Share on other sites

Fan vad ni är pessimistiska! Inte underligt att ekonomin står stilla. Alla är så rädda

om sin egen plånbok att ingen vågar spendera sina pengar. Och pengar finns! Hur

ska vi då komma tillrätta med ekonomin om alla sparar. Då stannar ju allt av. Tur

ändå att Sveriges regering är så kloka att man förstår krisen och bedriver en politik

som funkar. Vem av alla Europas finansministrar har fått beröm för sin politik, jo Borg!

Och Sverige har klarat sej otroligt bra genom båda kriserna.

Mvh.

P-O

Link to comment
Share on other sites

Fan vad ni är pessimistiska! Inte underligt att ekonomin står stilla. Alla är så rädda

om sin egen plånbok att ingen vågar spendera sina pengar. Och pengar finns! Hur

ska vi då komma tillrätta med ekonomin om alla sparar. Då stannar ju allt av. Tur

ändå att Sveriges regering är så kloka att man förstår krisen och bedriver en politik

som funkar. Vem av alla Europas finansministrar har fått beröm för sin politik, jo Borg!

Och Sverige har klarat sej otroligt bra genom båda kriserna.

Mvh.

P-O

Kan bara hålla med, själv handlar jag allt jag vill ha till pengarna är slut! varför lägga dom på hög! tänk om man dör, lite roligt ska man ju ha så länge man lever hihihi

Link to comment
Share on other sites

Japan ångar på som ingenting om man jämfört mot Tyskland

Tillåt mej anmäla delvis avvikande åsikt vad gäller Japan-Tyskland.

Angående spara sej ur krisen, titta på lönekrav och utveckling 2011-2012 i Tyskland. Läs inte bara vänsterpropaganda, utan titta också på oberoende fakta. IG Metall krävde 6.5% och fick 4.3% från 1 Maj räknat.

Citat Wolfgang Schäuble: ”Det är bra om tyska löner ökar snabbare än i andra EU-länder. Löneökningarna bidrar till att minska obalanserna inom Europa"

Fan vad ni är pessimistiska! Inte underligt att ekonomin står stilla. Alla är så rädda

om sin egen plånbok att ingen vågar spendera sina pengar. Vem av alla Europas finansministrar har fått beröm för sin politik, jo Borg!

Mvh.

P-O

Vem sa att vi inte har omsättning på stålarna? Jag bidrar nog med min beskärda del, knappt så man hänger med.

Finansministern får alltid bära hundhuvudet då folket skäller på staten, men faktum är, att Wolfgang Schäuble och Anders Borg kan sin sak.

Skulle alla EU-länders finansministrar göra lika bra ifrån sej som dessa, skulle antagligen nuvarande kris o. kaos vara MYCKET lindrigare.

Om EU i framtiden kommer att ha en samordnad finanspolitik där besluten fattas med enkel majoritet, är det rätt och riktigt att utnämna Borg eller Schäuble till högsta chef med ansvar för EU- finanserna.

Link to comment
Share on other sites

Vem sa att vi inte har omsättning på stålarna? Jag bidrar nog med min beskärda del, knappt så man hänger med.
Förlåt, jag uttryckte mej lite klumpigt. Jag är egenföretagare och ser att kundtillströmningen har minskat.

Och inte bara jag, mina kollegor har också sett samma sak. Folk håller igen, kanske inte vi i våran hobby,

vi måste ju underhålla och förbättra våra ögonstenar, så vi kostar på och handlar, men gemene man,

håller igen. Man spenderar inte lika mycket som i goda tider. Men, som sagt, vi Svenskar har det mycket

bättre än man har det i medelhavsländerna. Och ändå spenderar vi så otroligt mycket pengar där då vi

åker på semester. Hur skulle dom klara sej utan turister?

Mvh.

P-O

Link to comment
Share on other sites

Jag är egenföretagare

Så också här.

Variationer i kundbeteende förekommer mellan branscher. Signalerna har varit delade redan under ett års tid, medan alla talade om uppgång fanns det sektorer där det gått trögt, men det finns också en de positiva signaler. Överhettning kan man åtminstone tala om någonstans.

Det är volatilt, och just nu tenderar alla fokusera på negativa nyheter.

Link to comment
Share on other sites

Hej Thomas!

Ja, folk matas ju med negativa toner genom media hela tiden. Speciellt genom

skvallertidningarna. Expertpressen och Aftonbluddret.

Ja, positiva signaler har synts. Men tidigare i veckan hörde jag på radions nyheter

att arbetslösheten ökar i USA igen. Med 0,1 %. Whoahh... 0,1 %, vilken katastrof!!!

Men journalisterna söker ju bara negativa tendenser. Inget positivt får komma fram.

Det säljer inga lösnummer. Och ovannämnda tidningar säljer ju BARA lösnummer. så

för att kunna fortsätta att existera, måste man hitta nyheter som säljer. Men om

journalisterna kunde vända på saken och skriva om positiva händelser i stället, så

kanske världen skulle se bättre ut.;)

Mvh.

P-O

Link to comment
Share on other sites

Hej Thomas!

Ja, folk matas ju med negativa toner genom media hela tiden. Speciellt genom

skvallertidningarna. Expertpressen och Aftonbluddret.

Ja, positiva signaler har synts. Men tidigare i veckan hörde jag på radions nyheter

att arbetslösheten ökar i USA igen. Med 0,1 %. Whoahh... 0,1 %, vilken katastrof!!!

Men journalisterna söker ju bara negativa tendenser. Inget positivt får komma fram.

Det säljer inga lösnummer. Och ovannämnda tidningar säljer ju BARA lösnummer. så

för att kunna fortsätta att existera, måste man hitta nyheter som säljer. Men om

journalisterna kunde vända på saken och skriva om positiva händelser i stället, så

kanske världen skulle se bättre ut.;)

Mvh.

P-O

Kan bara hålla med, men glöm inte att 0,1% är rätt många människor som blivit arbetslösa då 9,1% redan är det.!

Om jag inte räknat fel rör det sig om ca 28miljoner människor som är arbetslösa! hur hittar man jobb åt dom, när man inte kan finna jobb åt några hundra tusen i lilla Sverige!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...